Pozdravni govor


Prof. dr. sc. Alma Mihaljević-Peleš 

Poštovani!

I ove godine planiramo održati tečaj “Antidepresivi u kliničkoj praksi”, unatoč teškoj situaciji u kojoj se svi nalazimo. U okolnostima pandemije, ali i potresa koji nas je nedavno zadesio, stručnjaci koji se bave osobama sa psihijatrijskim poremećajima, se susreću s novim okolnostima. Tek počinjemo otkrivati učinke izolacije, usamljenosti, stresa zbog infekcije bliskih osoba, straha od zaraze i novih potresa, te ekonomskih posljedica ovih nedaća.

Sada već znamo iz nove literature da je pandemija koronavirusa dovela do porasta opterećenosti društva depresivnim i anksioznim poremećajima, te akutnim stresnim poremećajem. Antidepresivi su skupina lijekova koji se često propisuju, a liječenje depresivnih i anksioznih poremećaja u novim okolnostima predstavljaju poseban izazov za kliničare. Naš tečaj će nastojati odgovoriti na pitanja kada primjeniti antidepresive, kako prilagoditi antidepresiv i dozu svakom pojedinom bolesniku, kako pratiti učinak terapije i što učiniti kada nema učinka.

Tečaj je namjenjen specijalistima i specijalizantima psihijatrije, liječnicima obiteljske medicine te ostalim stručnjacima koji primjenjuju antidepresive.

Tečaj će biti bodovan prema pravilniku Hrvatske liječničke komore. Uvažavajući sadašnje epidemiološke mjere i preporuke, ovogodišnji tečaj „Antidepresivi u kliničkoj praksi” će se održati u virtualnom obliku, dana 13. studenog, 2020.

S osobitim poštovanjem,


Prof. dr. sc. Alma Mihaljević-Peleš